Els moviments dels polítics a la Xarxa, nova font d'informació periodística?

Ahir començava, de nou, la pre-campanya electoral, però ara de cara al 20-N. N'havíem parlat en aquest bloc de la convocatòria d'aquestes eleccions al juliol. De fet, en poc més d'un anys els catalans hem sigut cridats a les urnes en tres ocasions: eleccions autonòmiques, municipals i, ara, generals amb tres sondejos de resultats pastats en diferents mitjans de comunicació que es publiquen avui diumenge (Instituto Noxa per a La Vanguardia, Sigma Dos per a El Mundo, NC Report per a La Razón).

I en les darreres setmanes, hem pogut constatar com els espais d'alguns partits, que romanien en la letàrgia des de les eleccions municipals de maig, es desvetllen i agafen embranzida, poc a poc, tuït a tuït. D'altres, però, no s'han aturat i han sigut generadors de notícies a la premsa en general, o sinó pregunteu-li a Mariano. Però, realment, als polítics els serveix d'alguna cosa fer acte de presència a la xarxa? M'ha vingut al cap, de nou, la pregunta que durant tot aquest passat any m'ha tingut (molt) ocupada -d'aquí les poques actualitzacions d'aquests mesos-: els moviments dels polítics a la Xarxa són una nova font d'informació periodística? 

Hi ha pocs estudis, seriosos i universitaris, sobre el tema. En la meva tesina de final de màster vaig estudiar el cas de les eleccions municipals de Tarragona ciutat i la resta del Camp de Tarragona, i els resultats apunten a que així és: els moviments dels polítics a la xarxa són noticiables, en alguns casos. Ara bé, i les eleccions generals espanyoles? Què ens depararà el camí al 20-N? N'estarem a l'aguait. Us deixo la presentació del meu treball en Prezi. Tota mena de feedback i qüestions al respecte seran ben rebudes, és un tema en què hi segueixo pensant :-)

6 coses a dir:

la cosa aquella ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
la cosa aquella ha dit...

Ei Esther! M'he llegit amb atenció el teu treball (de fet, mai havia vist això del Prezi i em sembla espectacular). Però a banda de la presentació, m'ha encantat la idea: ja era hora que algú es mirés amb cura aquest tema, felicitats!

Anònim ha dit...

Mireu el quart i el sisè paràgraf d'aquesta noticia d'avui a El País i d'on surten les reaccions. I cada cop em trobo amb més noticies amb reaccions i comentaris que són recollides de Twitter. http://politica.elpais.com/politica/2011/10/08/actualidad/1318090413_762077.html

Esther del Campo ha dit...

La cosa aquella, moltes gràcies!! :) El Prezi és una alternativa als PowerPoints, que ja estan prou vistos, una mica més visuals. Això només és un petit aperitiu del treball, és bastant espès, però crec que hem de tenir en compte les noves maneres de comunicar i d'arribar a la gent, per si són efectives, i més ara, en crisi d'idees i de tot! Merci per passar per aquí :)

Anònim, com aquesta, un munt de notícies. En les edicions en paper es camuflen més, però als digitals les ressalten. I si... el periodista s'hagués convertit ara en mestre de cerimònies del circ de la sobreinformació? Gràcies per l'aportació!

Anònim ha dit...

Aquest cas ja és escandalós http://politica.elpais.com/politica/2011/10/13/actualidad/1318517364_590762.html
Doncs jo no crec que Twitter sigui capaç d'aportar res positiu. Simplement existeix, la gent s'hi ha apuntat i arribarà el dia que apareixerà una nova xarxa social més innovadora i aquesta caurà en desús. El que ha aportat Twitter, això sí, és una forma molt directe d'arribar a la gent. De fet no és nou invent perquè, recordem que el titular té menys paraules que un putu tuit. La diferència és que a darrera hi ha una noticia per aprofundir-hi. Tot i que, potser, les noticies en general cada cop són més superficials i no aprofundeixen. Això sí donaria per fer un treball. "Los superficiales" de Nicholas Carr.

Anònim ha dit...

http://www.elpais.com/articulo/espana/Hermano/atraco/fiasco/elpepiesp/20111016elpepinac_21/Tes

Això ja és la perversió de les xarxes socials. En aquest cas digne d''sketx' d'una pel·lícula de l'inspector Clussoe, el periodista dibuixa el peril dels implicats a partir del rastre dels personatges a Facebook. A partir del cinquè paràgraf.